Arrestatie team

Een arrestatieteam is een gespecialiseerde eenheid van de Nederlandse politie. Tot de taken van een AT horen het ingrijpen in levensbedreigende of tactisch moeilijke situaties, zoals een gijzeling, aanhouding van een vuurwapengevaarlijke verdachte, optreden in een gijzeling of ondersteuning daarbij bieden, aanhouding van een potentiële 'springer' (zelfmoordenaar), werkzaamheden op hoogte, bescherming objecten, of rechercheondersteunende werkzaamheden.

Een arrestatieteam (officieel Aanhoudings- en Ondersteuningsteam/AOT, maar gebruikelijk AT genoemd) bestond tot 2006 vrijwel volledig uit ervaren agenten. Tegenwoordig is het echter ook mogelijk om direct na je politieopleiding op minimaal niveau 3 jezelf aan te melden voor de selectie. Ook stromen er oud-defensiemedewerkers beperkt (BSB, commando's en UIM-mariniers met ruime gevechtservaring) rechtstreeks in. Deze volgen een 1-jarige versnelde politieopleiding in Den Haag en gaan, nadat ze aan alle keuringen voldoen (fysiek/motorisch, mentaal, medisch, 4-daagse fysiek/ mentale intest, eindgesprek), de opleiding volgen. Als ze deze hebben gehaald stromen ze in binnen een AT. Na 2 jaar werken in het team volgen ze elk jaar modules om zo de gehele politieopleiding af te ronden. Vaak omdat men na hun periode terugstroomt naar andere (veelal specialistische) functies binnen de politie, uiteraard hebben zij hiervoor een politiediploma op minimaal niveau 3 nodig.

Het aantal sollicitanten voor een AT is zeer gering, mede verantwoordelijk hiervoor is het imago van het AT en de zwaarte van de selectie en opleiding. Daar bovenop wordt van 10 sollicitanten er uiteindelijk 1 AT'er. Sinds 2013 houdt ieder AT enkele voorlichtingen per jaar en voorbereidingen voor elke officiële selectie, om geïnteresseerden en kandidaten beter voor te bereiden op de selectiedagen, en zo uitval te beperken.

Na de selectie en opleiding (van 17 weken) zijn ze gereed om het werk uit te voeren. AT'ers zijn in het algemeen achterin de twintig tot begin dertig. Men kan na een aantal jaren bij gebleken geschiktheid worden bevorderd tot leidinggevende (sectiecommandant of teamchef). De leden worden jaarlijks uitgebreid gekeurd, aangezien de fysieke en mentale belasting hoog is. Een werkdag van 12 tot 16 uur is eerder regel dan uitzondering, met soms uitschieters naar 18 uur per dag.

Verder wordt er, voorafgaand aan de indiensttreding van een nieuw lid, een achtergrondenonderzoek uitgevoerd door de AIVD. Hierbij wordt de leefomgeving, het verleden en de financiële situatie van de aspirant uitgebreid onderzocht. Dit zogenaamde P-onderzoek bestaat uit een administratief gedeelte en een veldonderzoek.

Arrestatieam binnen de Nationale Politie

AT Noord-Oost Nederland / AT Midden Nederland / AT Noord-West Nederland / AT Midden-West / AT Zuid-Nederland / AT Zuid-West

AOT standplaatsen

AT noord-oost Nederland, Zwolle / AT midden-west Nederland, Den Haag / AT zuid Nederland, Eindhoven / AT noord-west, Amsterdam / AT Midden, Utrecht (Zeist) / AT Zuid-West, Rotterdam.

Nederland telt ongeveer 200 leden werkzaam bij een arrestatieteam.